Najłatwiejszy sernik tarty

Najłatwiejszy sernik tarty

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sernik tarty może mieć od 1 do nawet 3 warstw nadzienia

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Tarte ciasto idealnie nadaje się by między warstwami okruchów maślanego ciasta zmieścić ulubiony dodatek: twaróg, jabłka z cukrem, czy konfiturę. To najłatwiejszy sposób na pyszny deser. Koniecznie spróbuj tartego sernika!

 

Składniki

  • Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej

  • 50 g cukru drobnego

  • 70 g masła

  • 1 łyżka śmietany 36% tłuszczu

  • 1 jajko (rozmiar M)

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Nadzienie:

  • 180 g półtłustego twarogu

  • 4 łyżki śmietany 36% tłuszczu

  • 50 g cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zacznij od przygotowania ciasta. Mąkę z proszkiem do pieczenia posiekać miękkim masłem, cukrem. Następnie dodaj śmietanę i jajko, zagnieć ciasto. Kulę gładkiego ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

  • Pora na nadzienie. Przetarty twaróg wymieszaj z cukrem i śmietaną. Można do tego wykorzystać blender. Masę podziel na 2 części.

  • Prosto do formy wysmarowanej tłuszczem zetrzyj na tarce o dużych otworach 1/3 ciasta wyjętego z lodówki. Wyrównaj powierzchnię, by warstwa miała jednakową grubość.

  • Na warstwę ciasta wyłóż połowę nadzienia.

  • Ponownie zetrzyj 1/3 ciasta. Wyłóż pozostałe nadzienie i na koniec zetrzyj resztę ciasta.

  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 30-35 minut.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3