Sernik czekoladowy będzie bardziej aksamitny, jeśli użyjesz 250 gramów twarogu oraz 250 gramów serka mascarpone.
Kremowy sernik czekoladowy: bez jajek i mąki

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Kremowy sernik czekoladowy - delikatny w konsystencji, intensywny w smaku
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Kremowy sernik czekoladowy bez jajek i mąki pszennej zasmakuje każdemu - a jeść mogą go także osoby na diecie bezglutenowej. Nie trzeba do niego wypiekać spodu, lista potrzebnych składników jest krótka, a produkty łatwo dostępne - nic tylko przygotować z nich sernik!
Składniki
500 g dobrego mielonego twarogu
100 g śmietanki 30%
200 g serka waniliowego
tabliczka gorzkiej czekolady 60-70% - 100 g
3 czubate łyżki kakao
łyżka skrobi ziemniaczanej
5 łyżek cukru pudru
Przygotowanie krok po kroku:
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Zapnij obręcz o i wysmaruj formę od środka masłem.
W rondelku umieść kakao, śmietankę, cukier puder i pokruszoną czekoladę. Podgrzewaj całość na średnim ogniu, stale łyżką, aż masa zrobi się gładka i jednolita.
Wymieszaj twaróg mielony z serkiem waniliowym i skrobią ziemniaczaną.
Dodaj ciepły krem czekoladowy i dobrze wymieszaj mikserem lub blenderem.
W piekarniku umieść naczynie wypełnione do połowy gorącą wodą. Dzięki temu sernik nie będzie pękał w czasie pieczenia. Piecz na środkowej półce z opcją pieczenia góra/dół. Czas pieczenia to 70 minut w temperaturze 170-180 stopni.
Po upieczeniu sernik zostaw na 15 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu wyjmij ciasto z tortownicy, obsyp wiórkami lub posypką czekoladową. Sernik najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.
