Bezglutenowy sernik na zimno: przepis z serkiem ricotta

2021-03-29
Bezglutenowy sernik na zimno: przepis z serkiem ricotta
Autor: Shutterstock Idealne połączenie sera i owoców sezonowych
łatwy
45 min
4

Bezglutenowy sernik na zimno to przepis z wykorzystaniem serka ricotta. Aromatyczny orzechowy spód ciasta i chłodny orzeźwiający smak masy serowej. A do tego świeże sezonowe owoce. Czy może być lepszy deser na ciepłe popołudnie po słonecznym dniu? Osobiście uważamy, że nie. 

 

Zobacz także: 20 przepisów na odświętne serniki

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • Na spód:
  • 2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki daktyli bez pestek
  • 2 łyżki masła z orzechów ziemnych
  • 1 łyżka kakao z Ghany
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  •  
  • Na masę sernikową:
  • 500 g serka ricotta
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g białej czekolady
  • 500 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 15 g żelatyny rozpuszczonej w 50 ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • oraz
  • sezonowe owoce jagodowe: truskawki, poziomki, jagody, borówki, maliny, jeżyny
  • 2-4 liście bazylii
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Daktyle namoczyć w gorącej wodzie, po pół godzinie odcedzić, zachowując wodę.
  • Migdały, namoczone daktyle, kakao, jajko, masło orzechowe, proszek do pieczenia i szczyptę soli zmiksować do połączenia składników. W trakcie miksowania ewentualnie dodać kilka łyżek wody z moczenia daktyli.
  • Wyłożyć masę na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15 minut. Wystudzić.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
  • Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.
  • Serek ricotta zmiksować z cukrem pudrem i szczyptą soli. Sól podkreśla słodycz i można nieco ograniczyć cukier. 
  • Pod koniec mieszania dodać płynną czekoladę oraz rozpuszczoną żelatynę. Dobrze wymieszać.
  • Następnie do masy serowej dodać bitą śmietanę i delikatnie ją wmieszać.
  • Masę serowo-śmietanową wyłożyć na wystudzony spód. Wygładzić powierzchnię i wstawić lodówki na 1 godzinę.
  • Wierzch ozdobić świeżymi owocami, pokrojonymi w paseczki liśćmi bazylii, oprószyć cukrem pudrem i podawać od razu.