Soczyste kotlety schabowe w sosie śmietanowo-pieczarkowym z piekarnika

2021-03-29
Soczyste kotlety schabowe w sosie śmietanowo-pieczarkowym z piekarnika
Autor: Shutterstock Przed podaniem kotlety można posypać posiekaną natką pietruszki
łatwy
30 min
4

Soczyste kotlety ze schabu środkowego w sosie śmietanowo-pieczarkowym to łatwe danie z piekarnika. Smakują wybornie, a przygotowanie ich zajmie wam kilka chwil. Rodzina będzie was całować po rękach za tak wybornie przygotowany schab. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2,5 kg schabu wieprzowego
  • 550 g cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • 750 g pieczarek, najlepiej mieszanki białych grzybów i portobello
  • 400 g śmietany 18%
  • 3 łyżki masła 
  • 3 łyżki śmietany 36%
  • sól i pieprz do smaku
  • tymianek suszony do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C, włączając grzanie góra i dół
  • Przekrój cebulę na pół i pokrój w plastry o grubości 2–3 mm.
  • Czosnek drobno pokrój w kostkę. Oczyść świeże pieczarki i pokrój je.
  • Pokrój schab w plastry o grubości około 10–12 mm (lub użyj gotowych sznycli ze schabu środkowego), dopraw z obu stron solą, świeżo zmielonym pieprzem i, jeśli chcesz, papryką w proszku; ułóż kotlety na dnie brytfanny lub blachy do pieczenia. Jeśli to możliwe, plastry mięsa powinny pokrywać całe dno naczynia, nie powinny nachodzić na siebie.
  • Podgrzej 2 łyżki masła na patelni; dodaj cebulę, sól, pieprz i tymianek na patelnię; duś na średnim ogniu do zeszklenia cebuli, czyli  ok. 12 minut
  • Rozgrzej drugą patelnię, podsmaż pieczarki bez tłuszczu przez 4-5 minut na dużym ogniu. Następnie dodaj pozostałe masło, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodaj śmietanę i duś przez kolejne 3-4 minuty. Na koniec dodaj tłustą śmietanę i zagotuj. 
  • Na kotletach rozłóż równomiernie cebulę i sos grzybowy, wygładź, upewniając się, że mięso jest całkowicie pokryte sosem.
  • Piecz w piekarniku przez około 60 minut.