Przebojowe kotlety drobiowe: najlepszy patent na wykorzystanie resztek pieczonego kurczaka
2022-04-19
łatwy
30 min
4
Kotlety drobiowe z resztek pieczonego kurczaka to najlepszy patent na wykorzystanie niedzielnej pieczeni. Są łatwe, pyszne, a do tego niewiarygodnie soczyste. Wystarczy pokroić pieczoną pierś lub udka i dodać do płynnego ciasta. Po usmażeniu otrzymujemy doskonałe mięsne placuszki, które pokochacie od pierwszego kęsa.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki pieczonego lub gotowanego mięsa z kurczaka np. z piersi i udek
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 / 2-1 szklanki zielonej cebuli posiekanej - opcjonalnie
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso z kurczaka pokrój w małą kostkę.
- Oddzielić żółtka od białek. Za pomocą miksera ubij białka przez około 3-5 minut na sztywną pianę. Ubij żółtka przez około 3-5 do białości.
- Do żółtek dodaj mąkę oraz sól i dobrze wymieszaj. Dodaj mleko. Wymieszaj. Ostrożnie przełóż w trzech porcjach białka i wymieszaj delikatnie.
- Na koniec dodaj do ciasta pokrojonego w kostkę kurczaka i posiekany szczypior. Wymieszaj.
- Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Na gorący tłuszcz kładź za pomocą łyżki placuszki ciasta i smaż kotlety drobiowe, aż po obu stronach będą rumiane.
- Przełóż kotlety z kurczaka na ręcznik papierowy, aby pozbyć się tłuszczu. Podawaj z posiekaną zieloną cebulą.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne