Kotlety drobiowe jak złoto! Patent na resztki pieczonego kurczaka, który pokochasz

Kotlety drobiowe jak złoto! Patent na resztki pieczonego kurczaka, który pokochasz
Autor: Shutterstock Te kotleciki drobiowe są niedrogie i pyszne
łatwy
30 min
4

Zostało ci trochę pieczonego kurczaka z weekendu? Nie wyrzucaj! Zrób przebojowe kotlety drobiowe – genialny sposób na drugie życie niedzielnej pieczeni. Te placuszki są banalnie proste, zaskakująco soczyste i tak dobre, że znikają szybciej niż się smażą. Wystarczy trochę mięsa, ciasto i patelnia – efekt? Miłość od pierwszego kęsa!

Resztki pieczonego kurczaka to jak kulinarne drugie życie – skromne, ale pełne potencjału. Wystarczy odrobina fantazji, by z wczorajszego obiadu powstała zupełnie nowa uczta. Mięso świetnie sprawdzi się w sałatkach – tych na bogato z jajkiem i kukurydzą albo lżejszych, z rukolą i winegretem. Można je również wrzucić do wrapów, quesadilli, zapiekanki, czy dodać do zupy – idealnie rozgrzewającej, szczególnie w chłodniejsze dni. Z mięsa z pieczonego kurczaka można także zrobić doskonałą pastę kanapkową z dodatkiem majonezu, musztardy, a może nawet drobno posiekanych suszonych pomidorów. Tylko ostrzegam – taka pasta znika z lodówki szybciej niż najnowszy hit na TikToku! 

Galeria:  Co zrobić z mięsa z rosołu? Sprawdź 7 genialnych sposobów na gotowane mięso

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki pieczonego lub gotowanego mięsa z kurczaka np. z piersi i udek
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 / 2-1 szklanki zielonej cebuli posiekanej - opcjonalnie
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso z kurczaka pokrój w małą kostkę. 
  • Oddzielić żółtka od białek. Za pomocą miksera ubij białka przez około 3-5 minut na sztywną pianę. Ubij żółtka przez około 3-5 do białości.
  • Do żółtek dodaj mąkę oraz sól i dobrze wymieszaj. Dodaj mleko. Wymieszaj. Ostrożnie przełóż w trzech porcjach białka i wymieszaj delikatnie.
  • Na koniec dodaj do ciasta pokrojonego w kostkę kurczaka i posiekany szczypior. Wymieszaj.
  • Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Na gorący tłuszcz kładź za pomocą łyżki placuszki ciasta i smaż kotlety drobiowe, aż po obu stronach będą rumiane.
  • Przełóż kotlety z kurczaka na ręcznik papierowy, aby pozbyć się tłuszczu. Podawaj z posiekaną zieloną cebulą.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej