Przebojowe kotlety drobiowe: najlepszy patent na wykorzystanie resztek pieczonego kurczaka

2022-04-19
Przebojowe kotlety drobiowe: najlepszy patent na wykorzystanie resztek pieczonego kurczaka
Autor: Shutterstock Miękkie i soczyste kotlety z pieczonego mięsa - niewiarygodnie pyszne
łatwy
30 min
4

Kotlety drobiowe z resztek pieczonego kurczaka to najlepszy patent na wykorzystanie niedzielnej pieczeni. Są łatwe, pyszne, a do tego niewiarygodnie soczyste. Wystarczy pokroić pieczoną pierś lub udka i dodać do płynnego ciasta. Po usmażeniu otrzymujemy doskonałe mięsne placuszki, które pokochacie od pierwszego kęsa. 

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki pieczonego lub gotowanego mięsa z kurczaka np. z piersi i udek
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 / 2-1 szklanki zielonej cebuli posiekanej - opcjonalnie
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso z kurczaka pokrój w małą kostkę. 
  • Oddzielić żółtka od białek. Za pomocą miksera ubij białka przez około 3-5 minut na sztywną pianę. Ubij żółtka przez około 3-5 do białości.
  • Do żółtek dodaj mąkę oraz sól i dobrze wymieszaj. Dodaj mleko. Wymieszaj. Ostrożnie przełóż w trzech porcjach białka i wymieszaj delikatnie.
  • Na koniec dodaj do ciasta pokrojonego w kostkę kurczaka i posiekany szczypior. Wymieszaj.
  • Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Na gorący tłuszcz kładź za pomocą łyżki placuszki ciasta i smaż kotlety drobiowe, aż po obu stronach będą rumiane.
  • Przełóż kotlety z kurczaka na ręcznik papierowy, aby pozbyć się tłuszczu. Podawaj z posiekaną zieloną cebulą.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Galeria:  Co zrobić z mięsa z rosołu? Sprawdź 7 genialnych sposobów na gotowane mięso