Kotlety wieprzowe z kostką z grilla: przepis na mięso w oryginalnej marynacie
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Prosty, ale bardzo oryginalny sposób na wieprzowinę z grilla. Poznaj przepis na pyszne grillowane kotlety z kostką - soczyste i pełne smaku. Wszystko to dzięki oryginalnej marynacie o orientalnych nutach.
SKŁADNIKI
- 80 dag schabu z kością
- Składniki marynaty:
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżki miodu,
- 2 roztarte ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1 goździk,
- 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego,
- 4 łyżki wody,
- 25 ml czystej wódki,
- ginu lub jałowcówki.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab z kością kroimy na dosyć grube kotlety.
- Wszystkie składniki marynaty mieszamy i dokładnie nacieramy nią mięso. Układamy w misce (najlepiej szklanej), szczelnie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
- Pieczemy mięso na aluminiowych tackach, przez pierwsze 10 minut nad mocnym żarem, po czym przekładamy nasze kotlety na bok rusztu i dopiekamy. By nie były suche, można polewać je resztką marynaty.
- W ten sam sposób możemy przyrządzić karkówkę, boczek pieczony i żeberka.