Kotlety wieprzowe z kostką z grilla: przepis na mięso w oryginalnej marynacie
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          4
      
    Prosty, ale bardzo oryginalny sposób na wieprzowinę z grilla. Poznaj przepis na pyszne grillowane kotlety z kostką - soczyste i pełne smaku. Wszystko to dzięki oryginalnej marynacie o orientalnych nutach.
SKŁADNIKI
- 80 dag schabu z kością
 - Składniki marynaty:
 - 1/2 łyżeczki soli,
 - 1 łyżki miodu,
 - 2 roztarte ząbki czosnku,
 - 1/2 łyżeczki cynamonu,
 - 1 goździk,
 - 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego,
 - 4 łyżki wody,
 - 25 ml czystej wódki,
 - ginu lub jałowcówki.
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab z kością kroimy na dosyć grube kotlety.
 - Wszystkie składniki marynaty mieszamy i dokładnie nacieramy nią mięso. Układamy w misce (najlepiej szklanej), szczelnie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
 - Pieczemy mięso na aluminiowych tackach, przez pierwsze 10 minut nad mocnym żarem, po czym przekładamy nasze kotlety na bok rusztu i dopiekamy. By nie były suche, można polewać je resztką marynaty.
 - W ten sam sposób możemy przyrządzić karkówkę, boczek pieczony i żeberka.