Owocowa sałatka z kaszą kuskus i rukolą

Owocowa sałatka z kaszą kuskus i rukolą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Owocowa sałatka z kaszą kuskus i rukolą to eleganckie danie. Świetnie sprawdzi się zarówno w roli lekkiego posiłku, jak i wyjątkowej przystawki. Skojarzenie delikatnej w smaku kaszki, pikantnych liści rukoli, miękkiego awokado i soczystej gruszki jest po prostu niezrównane. Dla wzbogacenia tekstury proponujemy dodać chrupkie orzechy. 

Składniki

  • 1 szklanka kaszy kuskus

  • 1 opakowanie liści rukoli, około 200 g

  • 1 awokado

  • 1 gruszka, dojrzała i soczysta

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 3 łyżki oliwy

  • 1 cebula

  • 50 g orzechów laskowych

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzić.

  • Awokado i gruszkę obrać, pokroić na plasterki lub kawałki wielkości kęsa, skropić sokiem z cytryny. 

  • Cebulę pokroić na talarki, posolić i popieprzyć, odstawić. 

  • Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni.

  • Na dużym talerzu lub półmisku wymieszać kaszkę kuskus z rukolą. 

  • Na kaszy i listkach rukoli ułożyć awokado i gruszkę, polać sokiem z cytryny. 

  • Na wierzchu ułożyć kółka posolonej cebuli.

  • Wszystko razem skropić oliwą. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posypać pokruszonymi orzechami laskowymi.

  • Podawać od razu, nim liście rukoli zwiędną pod wpływem kwasów i tłuszczów. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,6