Zimowa surówka teściowej z białej i czerwonej kapusty z marchewką w czosnkowym sosie
Owocowa sałatka z kaszą kuskus i rukolą

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Owocowa sałatka z kaszą kuskus i rukolą to eleganckie danie. Świetnie sprawdzi się zarówno w roli lekkiego posiłku, jak i wyjątkowej przystawki. Skojarzenie delikatnej w smaku kaszki, pikantnych liści rukoli, miękkiego awokado i soczystej gruszki jest po prostu niezrównane. Dla wzbogacenia tekstury proponujemy dodać chrupkie orzechy.
Składniki
1 szklanka kaszy kuskus
1 opakowanie liści rukoli, około 200 g
1 awokado
1 gruszka, dojrzała i soczysta
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy
1 cebula
50 g orzechów laskowych
sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzić.
Awokado i gruszkę obrać, pokroić na plasterki lub kawałki wielkości kęsa, skropić sokiem z cytryny.
Cebulę pokroić na talarki, posolić i popieprzyć, odstawić.
Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni.
Na dużym talerzu lub półmisku wymieszać kaszkę kuskus z rukolą.
Na kaszy i listkach rukoli ułożyć awokado i gruszkę, polać sokiem z cytryny.
Na wierzchu ułożyć kółka posolonej cebuli.
Wszystko razem skropić oliwą. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posypać pokruszonymi orzechami laskowymi.
Podawać od razu, nim liście rukoli zwiędną pod wpływem kwasów i tłuszczów.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska