Smakowite buraki ze śmietaną: przepis na tradycyjną jarzynkę
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          0 min
      
      
        
          4
      
    Buraki ze śmietaną to doskonała jarzynka na ciepło w starym stylu - o kremowej konsystencji i doskonałym smaku podkręconym dodatkiem chrzanu. Polecamy ją, zwłaszcza do duszonych lub pieczonych ciemnych mięs. Dobrze smakuje także z daniami jarskimi, na przykład z kotletami z jajek.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 40 dag ugotowanych buraków
 - 2 dag mąki
 - 2 dag masła
 - pół opakowania śmietany
 - 5 dag chrzanu
 - sól, cukier, sok z cytryny do smaku
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
 - Masło rozpuścić, wymieszać z mąką tworząc zasmażkę. Rozprowadzić ją śmietaną.
 - Do śmietanowego sosu włożyć starte buraczki, dodać chrzan, sól, sok z cytryny. Zagotować na małym ogniu, mieszając, by się nie przypaliły.
 
Beszamel - Buraki