Sałatka z buraczków z fasolą

Sałatka z buraczków z fasolą

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Sałatka z buraczków z fasolą to doskonałe, zdrowe danie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Buraczki można przyrządzać na wiele sposobów. Tym razem zachęcamy do wypróbowania ich w postaci sałatki, w towarzystwie białej fasoli. Taka sałatka z buraczków z białą fasolą jest dosyć pożywna, więc można ją potraktować jako samodzielne danie.

Składniki

  • 3/4 szklanki fasoli perłowej (białej)

  • 2-3 buraki (zależy od ich wielkości)

  • 2-3 łyżki lekkiego majonezu

  • 2 łyżeczki chrzanu

  • sok z cytryny

  • cukier

  • natka

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Fasolę opłukać, zalać przegotowaną chłodną wodą, odstawić do czasu, aż ziarna spęcznieją i się pomarszczą. Wodę zlać.

  • Następnie zalać fasolę wrzątkiem i gotować do miękkości (ziarna nie powinny się rozpaść, ok. 50 minut). Początkowe 10 minut gotować bez przykrycia, by odparowały szkodliwe substancje, potem garnek przykrywamy.

  • W tym czasie buraki umyć, zalać wrzątkiem i gotować do miękkości.

  • Po ugotowaniu wodę z buraków odlać, zahartować je zimną wodą. 

  • Buraki obrać i pokroić w półplasterki, połączyć z odsączoną fasolą.

  • Majonez wymieszać z chrzanem, polać składniki.

  • Doprawić sałatkę, skrapiając ją sokiem z cytryny oraz cukrem, solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką.

Ocena: 4