Zimowa surówka teściowej z białej i czerwonej kapusty z marchewką w czosnkowym sosie
Sałatka z buraczków z fasolą

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Sałatka z buraczków z fasolą to doskonałe, zdrowe danie
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Buraczki można przyrządzać na wiele sposobów. Tym razem zachęcamy do wypróbowania ich w postaci sałatki, w towarzystwie białej fasoli. Taka sałatka z buraczków z białą fasolą jest dosyć pożywna, więc można ją potraktować jako samodzielne danie.
Składniki
3/4 szklanki fasoli perłowej (białej)
2-3 buraki (zależy od ich wielkości)
2-3 łyżki lekkiego majonezu
2 łyżeczki chrzanu
sok z cytryny
cukier
natka
sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Fasolę opłukać, zalać przegotowaną chłodną wodą, odstawić do czasu, aż ziarna spęcznieją i się pomarszczą. Wodę zlać.
Następnie zalać fasolę wrzątkiem i gotować do miękkości (ziarna nie powinny się rozpaść, ok. 50 minut). Początkowe 10 minut gotować bez przykrycia, by odparowały szkodliwe substancje, potem garnek przykrywamy.
W tym czasie buraki umyć, zalać wrzątkiem i gotować do miękkości.
Po ugotowaniu wodę z buraków odlać, zahartować je zimną wodą.
Buraki obrać i pokroić w półplasterki, połączyć z odsączoną fasolą.
Majonez wymieszać z chrzanem, polać składniki.
Doprawić sałatkę, skrapiając ją sokiem z cytryny oraz cukrem, solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką.