Chrupiący bukiet warzyw: jak upiec mrożone warzywa
      2021-12-07
      
          
      
    
    
    
    
    
   
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          4
      
    Chrupiący bukiet warzyw z kalafiora, brokuła i marchwi to świetny dodatek do obiadu. Sprytny sposób na przyrządzenie zdrowej porcji warzyw z popularnej mrożonki. Przygotowanie jest szalenie proste, nie zajmie wam więcej niż 5 minut.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie (450 g) mrożonego bukietu warzyw: kalafiora, brokuła, marchwi
- 2 łyżki oleju
- 1/4 szklanki parmezanu, startego
- 1/4 szklanki bułki tartej lub japońskiej bułki panko
- 1/8 łyżeczki ostrej papryki, opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Dodaj pokrojone warzywa do średniej wielkości miski.
- Polej olejem i wymieszaj, aby warzywa pokryły cienką warstwą tłuszczu.
- W małej misce połącz parmezan, bułkę tartą i ostra paprykę (jeśli lubisz). Dobrze wymieszaj.
- Dodaj mieszankę parmezanu do miski z warzywami i dobrze wymieszaj.
- Warzywa przełóż do średniej wielkości naczynia do pieczenia, równomiernie rozkładając na wierzchu warzyw okruchy bułki i parmezanu, które opadły na dno miski podczas mieszania.
- Przykryj folią i piecz 20 minut.
- Usuń folię i piecz przez kolejne 1 minut lub do momentu, aż warzywa zmiękną, a bułka tarta będzie złocisto-brązowa.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
    
    
    
    
 
           
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        