Sałatka z rukoli z owocem kaki i kozim twarogiem
Sałatka warstwowa: Leśna polana - doskonała na uroczystości i przyjęcia

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Sałatka warstwowa w formie ozdobnego tortu to świetny pomysł na przyjęcie lub imprezowy bufet.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Sałatka warstwowa Leśna polana to danie, którego zazwyczaj nie robi się na co dzień, gdyż jest nieco pracochłonne. Sałatce warstwowej warto jednak poświęcić trochę czasu, bo jest bardzo efektowna i smakowita. Tym bardziej, że nie jest to bardzo trudne. Zobacz jak zrobić sałatkę warstwową Leśna polana krok po kroku.
Składniki
duży słoik marynowanych pieczarek
2 średnie marchewki
3 średnie ziemniaki
300 g piersi z kurczaka
1 łyżka przyprawy gyros lub przyprawy do kurczaka
1 łyżka oleju
3 ugotowane jajka
3 ogórki konserwowe
2 płaty marynowanej papryki
1 puszka kukurydzy
pęczek szczypiorku
majonez
sól
pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Pieczarki i kukurydzę i odcedzić na sitku.
Obrać i ugotować marchew i ziemniaki. Ostudzić i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych okach, każdy składnik osobno.
Mięso pokroić, obsypać przyprawą do kurczaka lub przyprawą do kebaba lub gyrosa i obsmażyć, aż nabierze ładnego złotego koloru.
Jajka ugotować, przelać zimną wodą, obrać i posiekać w drobną kostkę (lub zetrzeć na tarce o grubych okach.
Paprykę i ogórki pokroić w kostkę, posiekać szczypiorek. Sałatkę układać w półokrągłej dużej misie wyłożonej folią spożywczą.
Na spodzie układamy pieczarki główkami do dołu, żeby po odwróceniu wyglądały jak rosnące na leśnej polanie grzybki, następna warstwa, to szczypiorek, kolejna, to pokrojona marchew posmarowana z wierzchu równą warstwą majonezu. Dalej idzie warstwa kurczaka, po niej znów majonez, następnie ogórki, papryka i kukurydza.
Następnie wykładam ostudzone mięso kurczaka oraz ogórki, paprykę i kukurydzę. Posmarować majonezem. Na to wyłożyć posiekane jajka, posolić i popieprzyć, posmarować majonezem.
Na koniec dać warstwę ziemniaków, posolić i popieprzyć. Górę sałatki zakryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć sałatkę z lodówki, i przełożyć do góry nogami na półmisek zdejmując folię.