Szwajcarska sałatka kiełbasiana z żółtym serem i korniszonami: obfity i pyszny posiłek

Szwajcarska sałatka kiełbasiana z żółtym serem i korniszonami: obfity i pyszny posiłek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna sałatka z kiełbasy, sera szwajcarskiego i korniszonów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szwajcarska sałatka kiełbasiana z żółtym serem i korniszonami jest popularna w Szwajcarii, Niemczech, wschodniej Francji i Austrii. Szwajcarska sałatka Wurstsalat (Sałatka Kiełbasiana) jest niskowęglowodanowa, wysokobiałkowa i przepyszna. Po prostu obfity i pyszny posiłek!

Składniki

  • 300 g kiełbasy typu mortadela lub parówkowej

  • 250 g szwajcarskiego sera lub innego o ostrym smaku

  • 200 g ogórków marynowanych w occie, np. korniszonów

  • 1 cebula, przekrojona na pół i pokrojona na cienkie plasterki

  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 3 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny

  • 3 łyżki marynaty z korniszonów

  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej lub niemieckiej

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

  • opcjonalnie: posiekany szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Połącz składniki sosu w misce lub słoiku i ubijaj lub wstrząsaj, aż się zemulgują.

  • Pokrój kiełbasę w cienkie paseczki jak makaron, również ser i pikle.

  • Przełóż kiełbasę, ser i pikle do miski. Dodaj cebulę i natkę pietruszki. Wymieszaj.

  • Sałatkę polej przygotowanym sosem winegret. Wymieszaj, aby dokładnie obtoczyć składniki sałatki, dodaj więcej soli i pieprzu do smaku, a następnie wstaw do lodówki, aby chłodzić sałatkę przez co najmniej godzinę przed podaniem.

  • Przed podaniem ponownie wymieszaj.

  • Podawaj szwajcarską sałatkę Wurstsalat na zimno lub w temperaturze pokojowej z pajdą chrupiącego chleba na lunch lub jako lekką kolację.

Ocena: 3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).