Efektowna sałatka drobiowo-buraczana z pestkami owocu granatu

Efektowna sałatka drobiowo-buraczana z pestkami owocu granatu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Efektowna sałatka pokryta lśniącymi pestkami owocu granatu to gwiazda świątecznego stołu. Ponieważ do jej przygotowania potrzebny jest filet z piersi kurczaka, ziemniaki i buraki, to najdroższym elementem tego ekonomicznego przysmaku jest owoc granatu. Na szczęście dla nas w grudniu owoc granatu jest najtańszy. 

Składniki

  • 300 g filetu z piersi kurczaka

  • 150 g cebuli

  • 300 g ziemniaków

  • 300 g buraków

  • 50 g orzechów włoskich

  • 1 duży owoc granatu

  • sól i majonez

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pierś kurczaka wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 20 minut. Ostudzić.

  • Ziemniaki i buraka ugotować oddzielnie, w mundurkach. Ostudzić i obrać.

  • Cebulę drobno posiekać, mięso z piersi kurczaka również pokroić w drobną kostkę.

  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać cebulę i usmażyć do zeszklenia. Dodać pokrojony filet drobiowy i smażyć razem przez 1-3 minuty.

  • Buraka zetrzeć na drobnej tarce. Dodać od niego zmielone orzechy włoskie.

  • Ziemniaki zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez praskę. Wymieszać z 2 łyżkami majonezu.

  • Na środku talerza do serwowania ustawić szklankę, wokół niej ułożyć warstwę ziemniaków. Polać majonezem.

  • Nadal wokół szklanki ułożyć warstwę smażonej piersi kurczaka z cebulą. Polać majonezem.

  • Na mięsie ułożyć warstwę tartych buraków. Polać majonezem.

  • Na wierzchu ułożyć pestki granatu. Usunąć szklankę. I dzieło skończone!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3