Efektowna sałatka drobiowo-buraczana z pestkami owocu granatu

2021-03-29
Efektowna sałatka drobiowo-buraczana z pestkami owocu granatu
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Efektowna sałatka pokryta lśniącymi pestkami owocu granatu to gwiazda świątecznego stołu. Ponieważ do jej przygotowania potrzebny jest filet z piersi kurczaka, ziemniaki i buraki, to najdroższym elementem tego ekonomicznego przysmaku jest owoc granatu. Na szczęście dla nas w grudniu owoc granatu jest najtańszy. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 300 g filetu z piersi kurczaka
  • 150 g cebuli
  • 300 g ziemniaków
  • 300 g buraków
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 duży owoc granatu
  • sól i majonez

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 20 minut. Ostudzić.
  • Ziemniaki i buraka ugotować oddzielnie, w mundurkach. Ostudzić i obrać.
  • Cebulę drobno posiekać, mięso z piersi kurczaka również pokroić w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać cebulę i usmażyć do zeszklenia. Dodać pokrojony filet drobiowy i smażyć razem przez 1-3 minuty.
  • Buraka zetrzeć na drobnej tarce. Dodać od niego zmielone orzechy włoskie.
  • Ziemniaki zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez praskę. Wymieszać z 2 łyżkami majonezu.
  • Na środku talerza do serwowania ustawić szklankę, wokół niej ułożyć warstwę ziemniaków. Polać majonezem.
  • Nadal wokół szklanki ułożyć warstwę smażonej piersi kurczaka z cebulą. Polać majonezem.
  • Na mięsie ułożyć warstwę tartych buraków. Polać majonezem.
  • Na wierzchu ułożyć pestki granatu. Usunąć szklankę. I dzieło skończone!