Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem i truskawkami - jak zrobić?
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Sezon na szparagi trwa krótko. Warto je wtedy jeść często i pod różnymi postaciami. Można je podawać na przykład w towarzystwie sezonowych owoców, takich jak truskawki. Podajemy przepis na sałatkę ze szparagów z wędzonym kurczakiem i truskawkami.
SKŁADNIKI
- wędzona pierś kurczaka
- białe i zielone szparagi (pęczek każdego rodzaju)
- truskawki
- pomidory koktajlowe
- 5 jajek
- 1 ogórek wężowy sałatkowy
- mix sałat
- Sos:
- musztarda francuska
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- cytryna
- oliwa
- przyprawy - sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi należy dokładnie umyć i osuszyć. Białe szparagi warto obrać. Obetnij twarde, zdrewniałe końcówki.
- Szparagi gotuj w osolonej wodzie, z dodatkiem szczypty cukru. Gotuj max. 10-15 minut.
- Sałaty umyj i przełóż do miski. Szparagi pokrój na małe kawałki, ogórka pokrój w półplasterki, truskawki i pomidory koktajlowe przekrój na połowę, kurczaka wędzonego pokrój w paski. Jajka ugotuj na twardo i pokrój na ósemki.
- Dodaj do sałaty wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Możesz polać sałatkę samodzielnie przygotowanym sosem. Oto nasza propozycja na sos, który będzie dobrze się komponował z pozostałymi składnikami sałatki.
- Przygotowanie sosu: czosnek przeciśnij przez praskę, cebule pokrój drobno w kosteczkę i dodaj do musztardy. Wlej oliwę, dopraw solą i pieprzem, skropl sokiem wyciśniętym z cytryny.