Glazurowana marchewka z pomarańczami
Glazurowana marchewka z pomarańczami może stanowić pyszną jarzynę na ciepło dla dorosłego i dziecka lub posłużyć jako dodatek do dania głównego. W którejkolwiek z form podana, na pewno będzie wyśmienicie smakowała.
SKŁADNIKI
- 4 marchewki średniej wielkości
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki masła klarowanego lub 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Marchewki umyj i obierz, pokrój po skosie w plasterki, a następnie ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Z pomarańczy otrzeć skórkę, wycisnąć sok.
Do szerokiego rondla z grubym dnem włóż odsączone z wody ugotowane marchewki, skórkę i sok z pomarańczy, dodaj cukier i masło klarowane lub oliwę.
Rondel umieść na palniku i podgrzewaj na średnim ogniu przez około 5-7 minut, często potrząsając i kołysząc naczyniem, żeby powstający karmel równomiernie pokrył glazurą wszystkie warzywa w rondlu.
Pod koniec gotowania dodaj natkę pietruszki i zamieszaj.
Marchewki podawaj na ciepło jako przekąskę lub dodatek do dań obiadowych.