Pomidorowa sałatka z arbuzem i serem feta
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Pomidorowa sałatka z arbuzem i serem feta to przepis na letnią soczystość. Orzeźwiające połączenie chłodzącego arbuza i pełnego smaków lata pomidora posmakuje wszystkim. Dodatek mięty przydaje się w upalne dni. Słony ser feta podkreśla słodycz arbuza i pomidorów.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g pomidorów papryczkowych
 - 1 ćwiartka dojrzałego arbuza
 - 1 czerwona cebula
 - 150 g sera feta lub innego typu solan
 - cukier, sól i pieprz do smaku
 - 1 garść liści mięty lub tyle ile lubisz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić w krążki, posypać solą i cukrem, odstawić.
 - Pomidory przekroić na pół lub ćwiartki. Arbuza pokroić w kostkę nie większą od cząstek pomidora.
 - Na talerzu układać naprzemiennie pomidory i arbuza,
 - Na wierzchu ułożyć cebulę.
 - Posypać pokruszonym serem feta i liśćmi mięty.
 - Podawać od razu.