Sałatka sycylijska - przepis na pyszną sałatkę z tuńczykiem
2021-07-06
łatwy
15 min
4
Morskie ryby, w tym także tuńczyk, zawierają jedyny tłuszcz, który stoi na straży naszego zdrowia. Składa się on głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Jednym z najlepszych sposobów dostarczania go do organizmu jest zjedzenie pysznej sałatki. Sprawdź, jak ją przygotować.
SKŁADNIKI
- 45 dag tuńczyka w sosie własnym
- 50 g sera typu solan np. włoskiej fety
- 2 czerwone cebule
- 15 dag pomidorów koktajlowych
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 3 łyżki kaparów
- liście sałaty
- 5 łyżek oliwy
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sok z cytryny wymieszaj z winem i małymi porcjami wlewaj oliwę, ubijając trzepaczką, dodaj sól i pieprz.
- Liście sałaty opłucz, osusz i rozłóż na półmisku.
- Rybę osącz, podziel na kawałki i ułóż na sałacie.
- Cebulę obierz i pokrój w krążki, pomidory umyj i pokrój na połówki, fetę pokrój w grubą kostkę, oliwki podziel na pół.
- Na tuńczyku rozłóż cebulę, na niej pomidory i oliwki, ułóż fetę, posyp kaparami i polej sosem.
- Wstaw na 30 minut do lodówki.