Szybki garnek ryżowy dla zapracowanych
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Jeśli mamy wcześniej ugotowany ryż to szybki garnek ryżowy przygotujemy dosłownie w kilka minut. Jest sycące i smaczne, świetnie pasuje do niego sałatka z pomidorów.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 szklanka ryżu
- 3 łyżki oleju
- 2 cebule
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 pętko suchej kiełbasy
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- tymianek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju.
- Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na oleju na złoto. Dodać startą na tarce o grubych oczkach kiełbasę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Groszek osączyć z płynu i wymieszać z ryżem, dodać do kiełbasy z cebulą, chwile poddusić, przyprawić.