Prawdziwy płow tatarski - znakomite danie jednogarnkowe

Prawdziwy płow tatarski - znakomite danie jednogarnkowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Płow to jedna z głównych potraw kuchni tatarskiej, jest bardzo popularny na Ukrainie. Przygotowuje się go najczęściej w specjalnym naczyniu zwanym kazanem. Najbliżej granic Polski można je dostać na bazarach w Brześciu na Białorusi lub we Lwowie. Zamiast kazana można użyć zwykłego żeliwnego garnka.

Składniki

  • 500 g mięsa (baraniny, wołowiny lub wieprzowiny)

  • 2 szklanki ryżu długoziarnistego białego

  • 2 marchwie

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 liście laurowe

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy

  • 4 szklanki wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso opłukać i pokroić na drobne kawałki, posolić, popieprzyć.

  • Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek wycisnąć przez praskę.

  • Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej bądź przepuścić przez maszynkę z końcówką do warzyw.

  • W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu, aż się zarumieni. Następnie dodać pokrojone mięso, smażyć przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać marchew wraz z przyprawami (wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem), po czym smażyć przez 5–7 minut. Całość dokładnie wymieszać. Dodać ziele angielskie i 2 liście laurowe.

  • Usmażoną cebulę, mięso i marchew zasypać suchym ryżem (nie mieszać!), zalać 4 szklankami wrzącej wody, posolić, dodać liść laurowy.

  • Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut, nie mieszając, aż ryż pochłonie wodę.

  • Na koniec dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki.

Przepis pochodzi z książki „Ryż”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby.

 

Ocena: 0