Pieczona ryba w brązowym maśle podawana z sałatką ze szpianaku

2021-03-29
Pieczona ryba w brązowym maśle podawana z sałatką ze szpinakiem
Autor: Shutterstock Pieczona ryba w brązowym maśle podawana z sałatką ze szpinakiem.
łatwy
40 min
4

Pieczona ryba w brązowym maśle podawana z sałatką ze szpinakiem to znakomita propozycja na rybny obiad. Brązowe masło nadaje delikatnej rybie wyjątkowego aromatu, a sałatka ze świeżych warzyw dopełnia całość.  

SKŁADNIKI

  • 2 filety z białej ryby
  • 2 łyżki masła
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 2 cytryny pokrojone w ćwiartki
  • pęczek świeżego szpinaku
  • mozzarella w kulkach
  • 6 pomidorów koktajlowych
  • zmiażdżony ząbek czosnku
  • szczypta oregano
  • sos winegret

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sałatka: umyj liście szpinaku. Przekrój pomidory na pół. Wymieszaj składniki wraz z kulkami mozzarelli, czosnkiem i oregano. Dopraw solą. Skrop sałatkę sosem winegret. Całość delikatnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  • Ryba: rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Posyp filety solą i pieprzem. Umieść je w naczyniu żaroodpornym i piecz 10 minut.
  • Na patelni rozgrzej masło. Smaż je na małym ogniu aż osiągnie brązowy kolor. Cały czas mieszaj.
  • Wyjmij filety z piekarnika i wyłóż na talerze. Polej je ciemnym masłem i posyp świeżą bazylią.
  • Serwuj z ćwiartkami cytryny i przygotowaną sałatką.