Racuchy budyniowe - przepis na puszyste placuszki z patelni
Pieczona ryba w brązowym maśle podawana z sałatką ze szpianaku

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pieczona ryba w brązowym maśle podawana z sałatką ze szpinakiem.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pieczona ryba w brązowym maśle podawana z sałatką ze szpinakiem to znakomita propozycja na rybny obiad. Brązowe masło nadaje delikatnej rybie wyjątkowego aromatu, a sałatka ze świeżych warzyw dopełnia całość.
Składniki
2 filety z białej ryby
2 łyżki masła
sól i świeżo zmielony pieprz
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
2 cytryny pokrojone w ćwiartki
pęczek świeżego szpinaku
mozzarella w kulkach
6 pomidorów koktajlowych
zmiażdżony ząbek czosnku
szczypta oregano
sos winegret
Przygotowanie krok po kroku:
Sałatka: umyj liście szpinaku. Przekrój pomidory na pół. Wymieszaj składniki wraz z kulkami mozzarelli, czosnkiem i oregano. Dopraw solą. Skrop sałatkę sosem winegret. Całość delikatnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Ryba: rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Posyp filety solą i pieprzem. Umieść je w naczyniu żaroodpornym i piecz 10 minut.
Na patelni rozgrzej masło. Smaż je na małym ogniu aż osiągnie brązowy kolor. Cały czas mieszaj.
Wyjmij filety z piekarnika i wyłóż na talerze. Polej je ciemnym masłem i posyp świeżą bazylią.
Serwuj z ćwiartkami cytryny i przygotowaną sałatką.