Pieczona ryba w brązowym maśle podawana z sałatką ze szpianaku

Pieczona ryba w brązowym maśle podawana z sałatką ze szpianaku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczona ryba w brązowym maśle podawana z sałatką ze szpinakiem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczona ryba w brązowym maśle podawana z sałatką ze szpinakiem to znakomita propozycja na rybny obiad. Brązowe masło nadaje delikatnej rybie wyjątkowego aromatu, a sałatka ze świeżych warzyw dopełnia całość.  

Składniki

  • 2 filety z białej ryby

  • 2 łyżki masła

  • sól i świeżo zmielony pieprz

  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii

  • 2 cytryny pokrojone w ćwiartki

  • pęczek świeżego szpinaku

  • mozzarella w kulkach

  • 6 pomidorów koktajlowych

  • zmiażdżony ząbek czosnku

  • szczypta oregano

  • sos winegret

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sałatka: umyj liście szpinaku. Przekrój pomidory na pół. Wymieszaj składniki wraz z kulkami mozzarelli, czosnkiem i oregano. Dopraw solą. Skrop sałatkę sosem winegret. Całość delikatnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.

  • Ryba: rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Posyp filety solą i pieprzem. Umieść je w naczyniu żaroodpornym i piecz 10 minut.

  • Na patelni rozgrzej masło. Smaż je na małym ogniu aż osiągnie brązowy kolor. Cały czas mieszaj.

  • Wyjmij filety z piekarnika i wyłóż na talerze. Polej je ciemnym masłem i posyp świeżą bazylią.

  • Serwuj z ćwiartkami cytryny i przygotowaną sałatką.

Ocena: 2,8