Ośmiorniczki baby w białym winie

2021-03-29
Ośmiorniczki baby można kupić w większych marketach czy nawet w dyskontach. Warto od czasu do czasu wykorzystywać je w kuchni.
Autor: Shutterstock
łatwy
60 min
4

Przysmakiem na stołach coraz częściej są ośmiornice. Świetnie nadają się na wystawną kolację. Mięso ośmiornic baby jest sprężyste, o morskim zapachu.

Przepis pochodzi z książki "Kolacje", w której znajdziesz wiele informacji na temat zasad komponowania ostatniego posiłku oraz blisko 100 inspirujących przepisów. Kupisz ją na stronie sklep.grupazpr.pl oraz w kioskach i salonach prasowych.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ośmiorniczek baby
  • 4 ząbki czosnku przekrojone na pół
  • 3 łyżki oliwy
  • 200 ml białego wina
  • kilka gałązek świeżego lub pół łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, wyjąć po chwili. Na oliwę wrzucić ośmiorniczki, smażyć chwilę, wlać połowę wina.
  • Smażyć, aż wino odparuje, dodać zioła i pozostałe wino, przyprawić solą i pieprzem.
  • Dusić pod przykryciem do miękkości 40 minut (jeśli płyn wyparuje, dodać jeszcze trochę wina).