Mięso sandacza: jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść sandacza?
Mięso sandacza ma delikatny smak i piękny, jasny kolor. Mięso sandacza powinno na dobre zagościć w diecie osób dbających o piekną sylwetkę i zdrowie, bo jest również źródłem kwasów omega-3 i białka. Jakie jeszcze zalety ma mięso sandacza?
Sandacz: jakie zalety ma jego mięso?
Sandacz jest słodkowodną rybą drapieżną. Jego mięso może na dobre zagościć w naszej diecie. Najlepiej serwować go przynajmniej raz w tygodniu. Powinien on smakować nawet niejadkom i osobom, które nie lubią tłustych ryb. Niektórzy smak sandacza określają jako maślany. Mięso tej ryby jest delikatne, jasne i niezbyt ścisłe. Dlatego też najlepiej rybę tę piec w piekarniku lub gotować na parze. Warto przed podaniem skropić ją cytryną.
Mięso sandacza to doskonałe źródło cennego dla organizmu białka, który jest budulcem mięśni i kości. Bogate jest również w witaminy E i A, dzięki którym skóra staje się jędrna i zdrowa, paznokcie mocne, a włosy mają blask. Mięso sandacza to też źródłem kwasów omega-3, które pozwalają zwalczyć "zły" cholesterol i poprawić pracę układu krążenia. Sandacz nie jest kaloryczny. Filet to około 200 kcal. Dla porównania mały kotlet schabowy w panierce ma aż 400 kalorii.