Chiński rosół na wzmocnienie: przepis na rosół wzmacniający [QUIZ]
2023-06-27
łatwy
20 min
4
W tradycji medycyny chińskiej rosół drobiowy gotowany z określonymi przyprawami ma działanie silnie wzmacniające. Polecany jest osobom w trakcie przeziębienia, rekonwalescentom po przebytych chorobach, dzieciom i seniorom, kobietom po urodzeniu dziecka oraz w każdej sytuacji, gdy odczuwamy osłabienie. Podajemy sprawdzony przepis na chiński rosół na wzmocnienie.
Tak przygotowany rosół można podawać z makaronem lub fasolą. Chińczycy każdemu rodzajowi fasoli przypisują inne działanie, dlatego czerwoną fasolę dodaje się na wzmocnie nerek, czarną na wzmocnienie narządów płciowych, białą na wzmocnienie pęcherza. Rosół można wystudzić i przechowywać w lodówce, a nawet zamrozić.
SKŁADNIKI
- 1/2 kurczaka zagrodowego
- 2 duże całe marchewki
- 1 duża cała pietruszka
- 1 cała cebula
- 1 por
- 3-4 suszone grzybki
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 strączek czerwonego chili
- 1 kawałek 3-4 cm korzenia imbiru
- 1 anyż gwiazdkowaty
- 1 laska cynamonu
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- pół łyżeczki goździków
- pół łyżeczki ziela angielskiego
- pół gałki muszkatołowej
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotować 3 litry wody, dodać anyż, cynamon, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i goździki, gotować 4-5 minut.
- Dodać marchewkę, pietruszkę, suszone grzyby, gotować kolejne 5 minut.
- Dodać cebulę, por, czosnek, rozgnieciony korzeń imbiru, rozgniecioną papryczkę i pieprz ziarnisty, gotować kolejne 5 minut.
- Dodać kurczaka, zmniejszyć ogień do minimalnego i gotować pod przykryciem przez 4-5 godzin.
- Wyjąć warzywa i mięso, rosół przecedzić, podawać z makaronem lub fasolą jako posiłek, albo pić ciepły 3-4 razy dziennie, przechowując go w chłodzie.
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki