Ptysie z kremem twarożkowym
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          45 min
      
      
        
          4
      
    Ptysie - kto ich nie lubi? Ptysie z bitą śmietaną to klasyka, a można je nadziewać na 1001 sposobów. My proponujemy ptysie z kremem twarożkowym.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
 - 250 g wody
 - 125 g masła
 - 200 g mąki pszennej
 - 4 jajka
 - Krem:
 - 200 g śmietanki 36%
 - 150 g cukru pudru Diamant
 - 200 g ricotty
 - cukier puder Diamant do posypania
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku zagotować wodę z masłem, dodać mąkę i mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie jednolite ciasto odchodzące od brzegów garnka.
 - Zdjąć z ognia, chwilkę przestudzić, po czym wbijać jajka mieszając ciasto, drewnianą łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.
 - Gotowe ciasto przełożyć do rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy zachować dość spore odstępy ponieważ ciasto rośnie (z podanego przepisu wyjdą nawet 3-4 blachy ptysi).
 - Piec ok 25 minut w 200°C. Ostudzić i przekroić na pół.
 - Śmietankę ubić z cukrem pudrem, następnie zmiksować z ricottą. Masę schłodzić, przełożyć do rękawa z dekoracyjną końcówką i przekładać ptysie. Posypać przełożone ptysie szczodrze cukrem pudrem.