Tort kanapkowy z łososiem wg Magdy Gessler

2021-03-29 19:52

Tort kanapkowy to przysmak doskonale nadający się na wszelkie przyjęcia i imprezy. Jego imponujący wygląd zależy w dużej mierze od naszej wyobraźni i sprawności. Możemy go ozdobić plastrami łososia zakręconymi w ozdobne róże a z koperku zrobić zielone łodyżki i listki. Tort kanapkowy z łososiem oryginalnie pochodzi ze Szwecji, nazywa się tam smörgåstårta, ale popularność wytrawnych tortów dawno przekroczyła granice Skandynawii.

Tort kanapkowy z łososiem wg Magdy Gessler

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Tort kanapkowy z łososiem wg Magdy Gessler pasuje na wykwintną kolację i spotkanie w gronie przyjaciół. 
łatwy
40 min
4

Jeśli nie masz tortownicy możesz tort układać wprost na półmisku lub paterze, na której będziesz go podawać. Możesz mu nadać kształt prostokątny, który będzie łatwiejszy do ułożenia bez tortownicy.

SKŁADNIKI

  • 1,5 opakowania chleba tostowego z ziarnami
  • 850 g serka Filadelfia (można go zastąpić dowolnym innym gładkim serkiem twarogowym)
  • 1 duży kubek śmietany kremówki 36% 

  • 1 łyżka chrzanu
  • 2 świeże ogórki
  • 200 g łososia wędzonego
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki
 marynowanego, zielonego pieprzu plus kilka ziaren do dekoracji
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 ogórków konserwowych
  • 1 pęczek koperku
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórka umyj, odetnij końcówki, pokrój do dekoracji kilka plasterków. Resztę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odsącz z nadmiaru wody. To samo zrób z ogórkami konserwowymi.
  • Z łososia także zostaw kilka plastrów do dekoracji, a resztę posiekaj w kosteczkę
  • Umyj koperek, odłóż do dekoracji kilka gałązek a resztę posiekaj.
  • Jajka ugotuj na twardo i posiekaj - też możesz zostawić 3 plasterki do dekoracji.
  • W misce ukręć serek ze śmietaną i rozłóż na 4 porcje. Pierwszą wymieszaj z pokrojonym łososiem, połową koperku i marynowanym pieprzem. Przypraw pieprzem i sokiem z połowy cytryny. Resztę cytryny pokrój w plasterki do dekoracji.
  • Drugą porcję serka ze śmietaną wymieszaj z odsączonym ogórkiem, resztą koperku i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  • Trzecią część masy wymieszaj z pokrojonymi jajkami i ogórkami konserwowymi - posól i popieprz do smaku.
  • Ostatnią porcję masy wymieszaj z chrzanem (odrobinę posól).
  • Chleb tostowy okrój ze skórek, ułóż pierwszą warstwę chleba na dnie tortownicy i posmaruj masą jajeczną , następnie ułóż drugą warstwę chleba i wyłóż na nią masę łososiową - rozsmaruj, kolejną warstwę chleba posmaruj masą ogórkową, natomiast ostatnią warstwę chleba pokryj równo masą chrzanową, zdejmij obejmę i posmaruj nią również boki tortu.
  • Pozostawione do dekoracji kawałki łososia zroluj w różyczki i udekoruj nimi wierzch tortu, dodaj fantazyjnie ułożone plasterki jajka, ogórka świeżego i konserwowego, gałązki koperku i plasterki cytryny oraz ziarna marynowanego pieprzu.
  • Gotowy tort trzeba dobrze schłodzić w lodówce.
Redakcja
więcej...