Szparagi z rusztu - jak je przyrządzić
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Szparagi z rusztu to świetny dodatek do mięs, grillowanych ryb lub do przystawek na zimno i na ciepło, na przykład z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami, także do przepysznych sałat. Z rusztu można przyrządzić zarówno szparagi białe, jak i zielone. Kilka minut i gotowe!
SKŁADNIKI
- pęczek szparagów,
- łyżka startego parmezanu,
- sól grubo mielona,
- ewentualnie odrobina świeżo mielonego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej dobrze patelnię grillową, można ją lekko skropić oliwą albo roztopić na niej odrobinę masła.
- Gdy będzie gorąca, połóż szparagi, podgrzewaj kilka minut, obróć, by równo się upiekły.
- Posyp parmezanem i odrobiną soli.
- Podawaj jako dodatek do mięs z rusztu lub do sałat.