Quiche warzywny: łatwy przepis na tradycyjną francuską przekąskę
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          25 min
      
      
        
          4
      
    Quiche to rodzaj wypieku w formie placka rodem z Francji. Wyglądem przypomina popularną w naszej kuchni tartę. Składa się z kruchego ciasta i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Quiche serwujemy na ciepło lub na zimno.
SKŁADNIKI
- 200 g maki
 - 100 g masła lub margaryny
 - 3 łyżki wody
 - pół łyżeczki soli
 - 200 g bakłażanów
 - 200 g cukinii
 - 1 czerwona papryka
 - 1 cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 jajka
 - 1/2 szklanki gęstej śmietany
 - 50 g tartego parmezanu
 - pęczek posiekanej pietruszki
 - 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać. Dodać posiekaną margarynę, dolać wodę, dodać sól i zagnieść ciasto.
 - Uformować ciasto w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce.
 - Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem formę do tarty.
 - Ciasto przykryć folią aluminiową i obciążyć ziarnami grochu lub fasoli.
 - Piec w temperaturze 200 st. C przez kwadrans.
 - Ciasto wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na nie wcześniej przygotowany farsz i ponownie piec w temperaturze 200 st. C przez ok. 35 minut.
 - Przygotowanie farszu. Warzywa kroimy w słupki lub krążki, dodajemy rozgnieciony czosnek, zioła i podsmażamy na patelni.
 - Po kwadransie odstawiamy do ostudzenia.
 - Rozmącone jajka mieszamy ze śmietaną i serem.
 - Dodajemy masę jajeczną do warzyw, mieszamy i wykładamy na ciasto. Pieczemy.