Quiche warzywny: łatwy przepis na tradycyjną francuską przekąskę
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Quiche to rodzaj wypieku w formie placka rodem z Francji. Wyglądem przypomina popularną w naszej kuchni tartę. Składa się z kruchego ciasta i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Quiche serwujemy na ciepło lub na zimno.
SKŁADNIKI
- 200 g maki
- 100 g masła lub margaryny
- 3 łyżki wody
- pół łyżeczki soli
- 200 g bakłażanów
- 200 g cukinii
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 50 g tartego parmezanu
- pęczek posiekanej pietruszki
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać. Dodać posiekaną margarynę, dolać wodę, dodać sól i zagnieść ciasto.
- Uformować ciasto w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce.
- Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem formę do tarty.
- Ciasto przykryć folią aluminiową i obciążyć ziarnami grochu lub fasoli.
- Piec w temperaturze 200 st. C przez kwadrans.
- Ciasto wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na nie wcześniej przygotowany farsz i ponownie piec w temperaturze 200 st. C przez ok. 35 minut.
- Przygotowanie farszu. Warzywa kroimy w słupki lub krążki, dodajemy rozgnieciony czosnek, zioła i podsmażamy na patelni.
- Po kwadransie odstawiamy do ostudzenia.
- Rozmącone jajka mieszamy ze śmietaną i serem.
- Dodajemy masę jajeczną do warzyw, mieszamy i wykładamy na ciasto. Pieczemy.