Grzyby w białym sosie winnym: grzyby duszone w sosie beszamelowym
2021-03-29
średni
20 min
4
Grzyby w białym sosie winnym duszą się w sosie na bazie beszamelu. Tak przygotowane grzyby są pyszną przystawką, mogą także stanowić samodzielne danie. Do ich przygotowania można użyć grzybów leśnych lub hodowlanych. W tym przepisie świetnie sprawdzają się pieczarki, również portobello.
Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy grafikę, jak zrobić beszamel:
SKŁADNIKI
- 500 g grzybów leśnych (kurek, borowików, podgrzybków) lub pieczarek, np. portobello lub zwykłych
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 szklanka mleka
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby przebrać, oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Odsączyć. Pokroić na plasterki.
- Na rozgrzanym maśle usmażyć grzyby. Dodać do nich czosnek i tymianek.
- W czasie gdy smażą się grzyby przygotować sos beszamelowy na winie. W rondlu rozgrzać tłuszcz, dodać mąkę i wymieszać. Dolewać małymi porcjami wino i mleko, cały czas mieszając. Gotowy sos posolić i popieprzyć do smaku.
- Do sosu beszamelowego dodać usmażone grzyby, wymieszać i dusić 3-5 minut.
- Podawać jako przystawkę lub samodzielne danie ze świeżym pieczywem i kieliszkiem dobrego wina.