Dlaczego szafran jest jedną z najdroższych przypraw?
Szafran to jedna z najdroższych przypraw na świecie. Jak powstaje? Dlaczego szafran jest taki drogi? Poznaj tajemnice, które kryje w sobie ta niesamowita przyprawa.
Szafran, który znamy jako rudozłoty proszek, nadaje potrawom intensywnie żółty kolor. Przyprawę uzyskuje się po zmieleniu wysuszonych słupków pozyskanych z kwiatów krokusa uprawnego.
Słupki należy wyrwać z wnętrza kielicha bardzo wcześnie rano, kiedy kwiaty zaledwie się otwierają. Tylko taka pora zbiorów pozwoli na otrzymanie w przyszłości przyprawy o najwyższej jakości. Chcąc uzyskać 1 kilogram przyprawy, należy zebrać ponad 150 tysięcy kwiatów!
Szafran stosuje się go do przyprawiania ryżu, owoców morza, drobiu oraz zup. Od wielu wieków przyprawa dodawana była w Polsce do ciast. W dworach szlacheckich często serwowano złociste baby szafranowe.
Szafran należy stosować z umiarem, gdyż zbyt duża jego ilość powoduje, że potrawa staje się gorzka.