Słodka konfitura z buraków z migdałami i imbirem

2021-04-01
Słodka konfitura z buraków z migdałami i imbirem
Autor: Shutterstock Konfitura z buraków na słodko - pyszny dodatek do mięs i kanapek.
średni
120 min
4

Konfitura z buraków świetnie komponuje się z drobiem i serami. Ma ciekawy, słodki smak, lekko zaostrzony imbirową nutą i sokiem z cytryny.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte buraki ugotować, obrać i pokroić w małą kosteczkę.
  • Miód, cukier i imbir zagotować, aż powstanie syrop. Dodać buraki.
  • Masę gotować na małym ogniu ok. pół godziny. Pod koniec dodać migdały i sok z cytryny.
  • Gorąca konfiturę przełożyć do czystych, wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.
  • Po wystygnięciu przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.