Orzechówka: jak zrobić nalewkę na młodych orzechach? [przepis]
Jeśli chcesz zrobić orzechówkę, to najlepiej zacznij pod koniec czerwca. Orzechy są wtedy do tego najlepsze! Sprawdź, jak przygotować nalewkę z orzechów krok po kroku.
Warto mieć w zapasie butelkę nalewki na orzechach. Orzechówka przydaje się w przypadku wystąpienia problemów gastrycznych, zwłaszcza biegunki lub nudności. Podobno nie tylko niszczy pasożyty przewodu pokarmowego, ale także oczyszcza krew.
Oczywiście „dla zdrowotności” nie należy orzechówki nadużywać – zaleca się spożywanie do 10 kropli na dobę w ramach profilaktyki. Jako lekarstwo na żołądek można zastosować 40 kropel trzy razy dziennie. Gorzki smak nalewki na orzechach mimo wszystko nie stanowi zachęty do picia jednorazowo większej ilości.
Orzechówka, jak każda nalewka, jest najlepsza, jeśli się ją zrobi samemu. Nadające się do tego orzechy należy zebrać na przełomie czerwca i lipca. Oczywiście nie są wtedy dojrzałe, ale zawierają dużo soku i są jeszcze miękkie.
Orzechy trzeba umyć w letniej wodzie i pokroić w drobną kostkę. Warto się zabezpieczyć przed plamami, które młode orzechy zostawiają na długo na skórze – przydadzą się gumowe rękawiczki.
SKŁADNIKI
- 1 kg orzechów
- 1 kg cukru
- 1 cytryna
- spirytus (w proporcji 1:1 do uzyskanego syropu orzechowego)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrojone orzechy i cytrynę zasyp cukrem (mniej więcej kilogram cukru na kilogram orzechów), zakryj i odstaw na jakieś 2 tygodnie.
- Po tym czasie powstanie brązowy syrop, który należy odcedzić od orzechów.
- By powstała nalewka, orzechowy syrop trzeba zmieszać ze spirytusem w proporcjach 1:1.
- Po przelaniu nalewki do butelki dobrze jest odczekać jeszcze co najmniej dwa tygodnie i dopiero po tym czasie konsumować orzechówkę.