Kompot z czereśni jak u babci. Sprawdzony przepis na domowy kompot czereśniowy

2024-06-09
MK
Kompot z czereśni jak u babci. Sprawdzony przepis na domowy kompot czereśniowy
Autor: Shutterstock Kompot z czereśni jak u babci zobisz bez kłopotu samodzielnie
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Uwielbiany w dzieciństwie kompot z czereśni często zastępowany jest sokami z kartonu. Wciąż jednak łatwo urządzić sentymentalny obiad, przy którym na deser podamy smak naszego dzieciństwa - kompot z czereśni jak u babci. Sprawdź, jak go przygotować.

SKŁADNIKI

  • 1 kg czereśni
  • pół szklanki cukru
  • opcjonalnie: sok z połówki cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka wlewamy litr wody, wrzucamy wydrylowane, umyte czereśnie z usuniętymi ogonkami, doprowadzamy do wrzenia.
  • Całość gotujemy około pół godziny.
  • Słodzimy. Proponujemy nie wykorzystywać całego cukru na jeden raz. Słodkość kompotu możemy regulować w zależności od upodobań.Można także przygotować wersję light kompotu, zamiast cukru używając słodzika.
  • Gorący kompot możemy przelać do słoika (wraz z owocami czereśni) i pasteryzować albo podać bezpośrednio na stół, uprzednio wychładzając go.
  • Jeśli chcemy, by kompot miał nieco inny, oryginalniejszy smak, możemy dodać do niego sok z połówki cytryny.
Czereśnie- dlaczego warto je jeść? Co zrobić z czereśni?
MK