Imbir marynowany - jak zrobić go samodzielnie w domu?
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Imbir marynowany jadamy zazwyczaj jako dodatek do shushi i kupujemy gotowy. Ma on za zadanie oczyścić kubki smakowe, abyśmy lepiej poczuli smak poszczególnych kęsów przysmaku. Jednak imbir możemy zamarynować samodzielnie i cieszyć się jego smakiem, jako samodzielnej przekąski.
Aby imbir miał delikatnie różowy kolor, do marynaty można dodać trochę soku z buraka, lub plasterkiem buraka przykryć imbir, a następnie zalać zalewą.
SKŁADNIKI
- 200 g korzenia imbiru
- 2/3 szklanki octu ryżowego lub jabłkowego
- 3 łyżki cukru (może być biały lub brązowy) albo miodu
- 3 łyżki wody
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Imbir obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki (najlepiej zetrzeć go na szatkownicy), solimy i odstawiamy na chwilę aby puścił sok.
- Ocet zagotowujemy z wodą i cukrem.
- Imbir odsączamy z nadmiaru wody, układamy w czystych, niewielkich słoiczkach i zalewamy zalewą.
- Tak przygotowane przetwory szczelnie zakręcamy i odstawiamy na kilka dni.