Imbir marynowany - jak zrobić go samodzielnie w domu?

2021-03-29
Imbir marynowany
Autor: Shutterstock Przygotowanie marynowanego imbiru nie jest trudne.
łatwy
20 min
4

Imbir marynowany jadamy zazwyczaj jako dodatek do shushi i kupujemy gotowy. Ma on za zadanie oczyścić kubki smakowe, abyśmy lepiej poczuli smak poszczególnych kęsów przysmaku. Jednak imbir możemy zamarynować samodzielnie i cieszyć się jego smakiem, jako samodzielnej przekąski.

Aby imbir miał delikatnie różowy kolor, do marynaty można dodać trochę soku z buraka, lub plasterkiem buraka przykryć imbir, a następnie zalać zalewą.

SKŁADNIKI

  • 200 g korzenia imbiru
  • 2/3 szklanki octu ryżowego lub jabłkowego
  • 3 łyżki cukru (może być biały lub brązowy) albo miodu
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Imbir obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki (najlepiej zetrzeć go na szatkownicy), solimy i odstawiamy na chwilę aby puścił sok.
  • Ocet zagotowujemy z wodą i cukrem.
  • Imbir odsączamy z nadmiaru wody, układamy w czystych, niewielkich słoiczkach i zalewamy zalewą.
  • Tak przygotowane przetwory szczelnie zakręcamy i odstawiamy na kilka dni.