Sałatka z czerwonej kapusty - przepis na marynatę w słoikach
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Sałatka z czerwonej kapusty zawsze cieszy się powodzeniem. "Modra kapusta", jak nazywają ją na Śląsku, jest obowiązkowym dodatkiem do zrazów wołowych w sosie z kluskami śląskimi. Domowa sałatka z czerwonej kapusty będzie doskonałym dodatkiem do rodzinnego obiadu. Wystarczy otworzyć słoik z sałatką z czerwonej kapusty, marynowaną w lekkim occie z cebulą i jabłkami, by usatysfakcjonować rodzinę świetną surówką. Sałatka z czerwonej kapusty pasuje także do wieprzowych sznycli i domowej pieczeni. Sałatka w słoikach powinna znaleźć się na półce każdej spiżarni. Polecamy!
Polecamy także:
Kapusta marynowana w wodzie mineralnej: prosty przepis na kapustę
Modra kapusta: jak przyrządzić? Przepis kuchni śląskiej
SKŁADNIKI
- Składniki sałatki z czerwonej kapusty:
- 1 główka czerwonej kapusty,
- 5 jabłek,
- 3 cebule,
- Marynata do sałatki z czerwonej kapusty:
4 łyżki oleju, - 1,5 l wody,
- 1/2 szklanki octu,
- 6 łyżek cukru,
- łyżka soli,
- ziarenka pieprzu,
- liść laurowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Główkę kapusty poszatkować, sparzyć i odcedzić.
- Cebulę pokroić na plastry, zasypać solą i odstawić na 15 minut. Cebulę odcisnąć.
- Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Zagotować składniki na zalewę.
- Dodać kapustę, cebulę, jabłka.
- Gotować na małym ogniu przez 5 minut.
- Przełożyć do słoików, pasteryzować od momentu zagotowania przez 3 minuty.