Pikle z rzodkiewek - jak zrobić?
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pikle z rzodkiewek nie tylko bardzo efektownie wyglądają, ale są przede wszystkim bardzo smaczne. Sprawdź, jak przygotować rzodkiewki na zimę.
Do pikli i marynat zamiast zwykłego octu można użyć octu winnego. Zależnie od stężenia octu pikle mogą być ostre lub słodko-kwaśne. Jeśli są mało kwaśne, trzeba je pasteryzować, żeby dłużej zachowały trwałość.
SKŁADNIKI
- 2 pęczki rzodkiewek 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka gorczycy 6 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe ZALEWA: 1 szklanka wody 1/4 szklanki octu 6-proc. 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Główki rzodkiewki oddzielić od liści, umyć i usunąć ogonki. Pokroić na ćwiartki lub ósemki.
- Obrać czosnek.
- Do słoika włożyć ćwiartki rzodkiewek, czosnek, liście laurowe i przyprawy.
- Zagotować wszystkie składniki zalewy.
- Gorącym płynem zalać rzodkiewki w słoikach, zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.