Pikle z rzodkiewek
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Pikle z rzodkiewek warto robić z okrągłych, zwartych, młodych rzodkiewek (najlepiej gruntowych). Możemy je wykorzystać jako dodatek do półmiska wędlin czy serów albo wkroić do sałatek.
SKŁADNIKI
- 2 pęczki rzodkiewek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka gorczycy
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- Zalewa:
- 1 szklanka wody
- 1/4 szklanki octu 6-proc.
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Główki rzodkiewki oddzielić od liści, umyć i usunąć ogonki. Pokroić na ćwiartki lub ósemki.
- Obrać czosnek. Do słoika włożyć ćwiartki rzodkiewek, czosnek, liście laurowe i przyprawy.
- Zagotować wszystkie składniki zalewy. Gorącym płynem zalać rzodkiewki w słoikach, zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.