Ogórki na zupę ogórkową na zimę - jak zrobić?
2021-03-29
średni
30 min
4
Nadszedł czas na ogórki! Pełną parą idzie przygotowywanie przetworów na zimę. Ogórki na zimę najczęściej kisimy, można też przygotować ogórki na zupę ogórkową. Sprawdź, jak to zrobić.
Zupa ogórkowa ugotowana z tak przygotowanych ogórków jest przepyszna i bardzo szybka do zrobienia. Takie przetwory są też wyśmienitym sposobem na przerośnięte ogórki z własnego ogródka.
SKŁADNIKI
- ogórki
- koper (baldachy)
- czosnek
- chrzan
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Można oczywiście użyć robota lub malaksera, szczególnie jeśli tych ogórków jest więcej. Przesypujemy solą i odstawiamy, najlepiej na noc, aby puściły sok.
- Do wyparzonych słoików (po dżemach) wkładamy baldach kopru, dwa ząbki czosnku i kilka kawałków chrzanu. Nakładamy starte ogórki do słoików, delikatnie dociskając.
- Lekko dokręcamy słoiki i odstawiamy je do miski na kolejną noc. Słoiki będą "kipieć".
- Następnego dnia jeszcze raz dociskamy ogórki, sprawdzamy, czy nie ma wolnej przestrzeni pomiędzy ogórkami i koprem, a jeśli jest, nakłuwamy, żeby się słoik odgazował.
- Uzupełniamy ewentualnie słoik wodą z ogórków, która na pewno została z poprzedniego dnia, i dopiero wtedy dobrze zakręcamy słoiki.
- Odstawiamy słoiki z ogórkami w chłodne miejsce, a w zimie zajadamy się zupą ogórkową gotową w 5 minut.