Marynowane ogórki kanapkowe
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Domowe marynowane ogórki w plastrach to numer jeden na liście domowych przetworów. Wyrośnięte po obfitych deszczach duże ogórki, warto pokroić na plastry i zamienić na smaczny dodatek na kanapek. Marynowane ogórki kanapkowe świetnie smakują z plastrami wędlin lub pieczeni. Pasują również do kanapki w stylu duńskim: na ciemnym chlebie z solonym śledziem i cebulką. Warto mieć słoik marynowanych ogórków kanapkowych w swojej spiżarni. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Polecamy również przepisy na:
Pikle z ogórków w occie winnym - sprawdzony przepis
Pikle ogórkowe z musztardą: przepis
Pikle z kalafiorem, ogórkiem, marchewką i papryką - ciekawe przetwory na zimę
SKŁADNIKI
- 1,5 kg ogórków średniej wielkości
- 2 szklanki wody (500 ml)
- 1 i ¾ szklanki octu spirytusowego 10 %
- 1 i ¾ szklanki cukru
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 1 płaska łyżka kurkumy
- 1 płaska łyżka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki umyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry (za pomocą krajalnicy lub ostrym nożem). Ułożyć dość ciasno w słoikach.
- W garnku zagotować wodę z cukrem i przyprawami. Dodać ocet i gotować całość pod przykryciem przez ok. 5 minut. Zalać ogórki zalewą, zakręcić słoiki i wstawić je do garnka wyłożonego ściereczką. Zalać słoiki w garnku gorącą wodą, do 3/4 ich wysokości i przykryć pokrywką. Pasteryzować w garnku lub piekarniku. Od chwili pojawienia się w słoikach pęcherzyków powietrza gotować około 5-7 minut. Ogórki powinny zmienić kolor z ciemno zielonego na jasno zielony.
- Po tym czasie wyciągnąć słoiki z garnka na deseczkę i przykryć je ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia.
- Ogórki najlepiej smakują po miesiącu leżakowania, chociaż można się na nie skusić już po 2 tygodniach. Im bardziej się "przegryzą" tym będą lepsze w smaku.