Kwaszonka z kapusty włoskiej z jabłkami - stary przepis
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Zazwyczaj kisimy białą kapustę, ale możliwości jest o wiele więcej. Proponujemy przygotować na zimę kwaszonkę z kapusty włoskiej z jabłkami, jest bardzo smaczne i delikatna, a jabłka dodają je słodkawego posmaku. Samo zdrowie na talerzu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 kg kapusty włoskiej
 - 1 kg jabłek
 - pęczek kopru
 - 2 papryki
 - 0,5 kg ogórków
 - 100 g soli
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę poszatkować, jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce, ogórki obrać i pokroić w słupki, koper posiekać, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski.
 - Warzywa posolić i wymieszać, ułożyć w garnku i starannie ubić. Przykryć talerzem i płatem płótna i obciążyć. Po czasie burzliwej fermentacji przełożyć do słoików i przechowywać w piwnicy.