Kostka ziołowa: mrożona mieszanka ziół na zimę
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Mrożona mieszanka zielonych liści pietruszki, selera i lubczyku, to świetny pomysł. Zamrożona mieszanka aromatycznych ziół na zupę bardzo przydaje się zimą. I do tego niezwykle przyspiesza gotowanie. Można używać jedną lub kilka porcji zamrożonych ziół w zależności od naszych potrzeb, dodając o zup, sosów lub gulaszy. Spróbujcie koniecznie i nie bójcie się eksperymentować z innymi ziołami.
SKŁADNIKI
- Z tej ilości otrzymamy około 20 kostek ziołowych
- 1 duży pęczek młodych liści selera
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 1 duży pęczek liści lubczyku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Liście ziół umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Zioła wymieszać.
- Mieszanką ziół wypełnić formę na kostki lodu, do 2/3 wysokości foremki.
- Wlać do każdej foremki odrobinę wody, tak aby woda przykryła zioła.
- Wstawić do zamrażarki na 24 godziny.
- Po zamrożeniu wszystkie kostki ziołowe przełożyć do jednego woreczka.
- Używać w miarę potrzeby.