Kompot z dyni na zimę: podajemy dobry przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Niskokaloryczna, wartościowa, lekkostrawna - zalety dyni można mnożyć w nieskończoność. W dodatku dynia to idealne warzywo na przetwory. Podajemy przepis na kompot z dyni na zimę.
SKŁADNIKI
- duża dynia
- sok z 10 cytryn
- 10 goździków
- kawałek kory cynamonu
- 1 i 1/2 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrojoną w kostkę dynię włożyć do garnka. Zalać wodą, dodać sok z cytryn (bez pestek), goździki i korę cynamonu.
- Odstawić w chłodniejsze miejsce na 24 godziny (nie może być za ciepło, bo dynia może sfermentować).
- Po tym czasie dodać cukier i podgrzewać aż do jego rozpuszczenia - ilość cukru można zwiększyć bądź zmniejszyć, według uznania.
- Nakładać do słoików i pasteryzować około 7 minut.