Jak kisić ogórki? Przepis na ogórki małosolne lub kiszone
2021-09-01
łatwy
20 min
4
Kiszone ogórki możemy oczywiście kupić w sklepie, ale dużą frajdę sprawia samodzielne kiszenie ogórków. Do tego jest bardzo proste. Sprawdź, jak ukisić ogórki, aby zyskać ogórki małosolne bądź kiszone.
SKŁADNIKI
- ogórki gruntowe
- koper
- czosnek
- korzeń lub liść chrzanu
- liść dębu lub wiśni
- sól kamienna
- opcjonalnie: papryka słodka i ostra, ziele angielskie, gorczyca, liście laurowe
- naczynie do kiszenia: najlepiej gliniany garnek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte ogórki wrzucamy do naczynia. Dodajemy przyprawy. Na kilogram ogórków powinny to być połowa główki czosnku i kilka łodyg świeżego kopru.
- Według klasycznego przepisu w zasadzie możemy poprzestać na tych przyprawach. Warto jednak dodać korzeń lub liść chrzanu oraz liść dębu bądź wiśni. Inne opcjonalne przyprawy to papryka słodka i ostra, ziele angielskie, gorczyca, liście laurowe.
- Całość zalewamy przegotowaną wodą z solą (duża łyżka soli na litr wody). Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce.
- W zależności od długości kiszenia otrzymamy ogórki małosolne (mniej więcej po trzech dniach) lub kiszone, jeśli potrzymamy je dłużej.