Ogórki z liśćmi dębu - jak kisić?

2021-03-29
jak_kisic_ogorki_podajemy_sprawdzony.jpg
Autor: photos.com Kiszone ogórki - klasyczne polskie przetwory z ogórków,
łatwy
30 min
4

Aby ukwasić ogórki potrzebujemy ogórków gruntowych, najlepiej niezbyt dużych o prostym kształcie, soli, trochę chrzanu, czosnku oraz kopru. Niektórzy dla podkreślenia smaku używają również suchych liści dębu. Więcej o zasadach kiszenia ogórków znajdziecie tutaj.

Proszę nie dziwcie się, gdy spod wieczka zacznie wypływać sok - to normalne. Gdy woda w słoiku zrobi się mętna, a ogórki z intensywnej zieleni zmienia się w kolor "ukwaszonego ogórka", to znak, że słoiki można znosić do piwnicy.

SKŁADNIKI

  • SKŁADNIKI NA 0,9 l SŁOIK: ogórki 2 gałązki kopru z nasionami 1-2 ząbki czosnku mały kawałek chrzanu liść dębu ZALEWA 1 łyżka soli na 1 l wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki musimy bardzo dokładnie umyć, aby oczyścić je z pozostałej na nich ziemi. W międzyczasie myjemy słoiki, do których będziemy wkładali ogórki. Najlepszym wyborem są słoiki 0,9 litra. Mieszczą sporo ogórków i łatwo się je w nich układa.
  • Ogórki musimy wkładać tak, aby były ciasno ułożone w słoikach, wtedy najlepiej się ukwaszą. Do wypełnionego ogórkami słoika wkładamy: wszystkie wymienione w przepisie składniki.
  • Tak przygotowany zestaw odstawiamy na bok, a następnie zaczynamy przygotowywać zalewę. Zalewa to po prostu dosyć mocno osolona woda. Na garnek ok. 5 litrów należy wrzucić ok. 4-5 łyżek stołowych soli (można użyć soli do przetworów). Tak przygotowaną wodę zagotowujemy i wrzątkiem zalewamy słoiki z ogórkami.
  • Słoiki zakręcamy od razu po wlaniu do nich zalewy i odstawiamy na bok. Teraz pozostało czekać nam na to, aby zalewa zaczęła "pracować" czyli ukwasiła nam ogórki.