Sorbet z czarnych porzeczek: jak zrobić?
2021-03-29
średni
30 min
4
Sorbety przygotowuje się z całych owoców, które rozciera się z cukrem, będącym ich głównym utrwalaczem. Od galaretek i konfitur różnią się konsystencją i smakiem. Można podawać je zarówno na ciepło, jak i na zimno, a także jako dodatek do ciast i deserów. Sprawdź, jak przygotować sorbet z czarnych porzeczek.
Zobacz inne przepisy z porzeczką
Porzeczki we własnym soku na zimę
Domowy sok pitny z czarnych porzeczek
Zobacz, jak zrobić sorbet truskawkowy:
SKŁADNIKI
- 5 kg czarnych porzeczek
- 1,7 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Porzeczki obrać, przesypać cukrem, zgnieść drewnianą łyżką i przechowywać przykryte przed parowaniem przez 2 godziny.
- W tym czasie trzeba wymyć słoiki. (Warto jest wybierać małe opakowania, ponieważ po otwarciu sorbet należy zjeść od razu).
- Po upływie 2 godzin należy przełożyć sorbet do słoików, szczelnie zamknąć i odwrócić do góry dnem na 2 godziny.