Morele w rumowej zalewie: przepis na przetwory z moreli
2022-07-20
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Letni aromat moreli plus słodkawo-wytrawny smak rumu? To znakomite połączenie, a przy okazji pomysł na letnie przetwory. Sprawdź nasz przepis na morele w rumowej zalewie.
SKŁADNIKI
- 1 kg wypestkowanych moreli
- 500-600 g cukru
- 0,75 l - 1 l rumu
- spirytus: na każde 500 ml rumu ok. 150 ml spirytusu
- 1-2 laski cynamonu lub wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dojrzałe, ale jeszcze twardawe morele zalać wrzątkiem i pozostawić w nim mniej więcej przez minutę.
- Przełożyć sparzone owoce do zimnej wody, a następnie obrać ze skórki i wypestkować. Obrane owoce ułożyć w słoju, dodać wanilię bądź cynamon.
- Cukier rozpuścić w alkoholu i tak przygotowanym alkoholowym syropem zalać owoce - aż do całkowitego ich przykrycia.
- Naczynie zamknąć szczelnie (warto pod wieczkiem okręcić wlot słoika cienką folią) i odstawić w ciemne miejsce na co najmniej 2 miesiące. Od czasu do czasu potrząsać słoikiem.
Beszamel - Dlaczego warto jeść morele?
Zobacz naszą galerię z przepisami na morelowe przetwory