Powidła śliwkowe z piekarnika. Bez mieszania, bez przypalania i prawie bez cukru
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Najprostszy sposób na przygotowanie powideł śliwkowych to zrobienie ich w piekarniku! Podpowiadamy, jak szybko i bez zbędnego stania przy kuchni przygotować powidła ze śliwek. Śliwki pieczone w piekarniku są wyjątkowo smaczne. Wystarczy je później szczelnie zamknąć w słoikach i odstawić do ostygnięcia.
Jakie śliwki na powidła?
Najlepsze są węgierki, ale można też użyć innych śliwek, ważne by były dobrze dojrzałe i słodkie. Z kolei cukier można zastąpić miodem - wystarczy 20 dag miodu. Można też z cukru zrezygnować w ogóle, jeśli śliwki są bardzo słodkie. Ja zazwyczaj tak robię, bo wolę mniej słodkie przetwory, a poza tym mam wrażenie, że powidła z piekarnika są słodsze niż te z garnka.
Śliwki z piekarnika
Przygotowanie powideł ze śliwek w piekarniku to sposób prosty, który pozwala zaoszczędzić czas i miejsce w kuchni. Owoce prażą się długo, więc zamknięcie ich w piekarniku to świetny pomysł. Odkąd poznałam ten przepis korzystam z niego regularnie i bardzo polecam.
Jakie dodatki do śliwek?
W przepisie znajdziecie dodatek rumu i aromatu rumowego. Jeśli nie przepadacie za tym połączeniem, możecie dodać do śliwek np. cukier waniliowy lub taki aromat, dosypać cynamonu i dodać parę goździków, dodać przyprawę do piernika albo... pozostawić śliwki bez dodatków, w czystej upieczonej postaci. Też będą pyszne. Nie ma też przeciwwskazań, by do każdego słoiczka dorzucić coś innego, by potem mieć smakową niespodziankę.
SKŁADNIKI
- 5 kg śliwek
- 0,5 kg cukru
- pół łyżeczki aromatu rumowego
- pół szklanki rumu (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki umyć i wypestkować.
- Piekarnik nagrzać do 200ºC.
- Śliwki włożyć do brytfanki, zasypać cukrem, wymieszać.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 170ºC.
- Śliwki mieszać co 30 minut, piec - 2-3 godziny - aż odparuje sok i zmienią barwę na ciemniejszą
- Dodać aromat rumowy i rum, zamieszać, zapiekać jeszcze 10 minut.
- Gotowe powidła przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić słoiki do góry dnem.