Pigwa do herbaty z sokiem pomarańczowym: przepis
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Przepis na pigwę do herbaty jest dobrym pomysłem na zimowe wieczory i - w wariancie schłodzonym - letnie popołudnia. Pigwa jest bogata w witaminę C, garbniki i pektyny, a jako dodatek do herbaty sprzyja odzyskiwaniu zdrowia przy przeziębieniu. Wypróbuj przepis na pigwę do herbaty z orzeźwiającym dodatkiem pomarańczy!
SKŁADNIKI
- 1 kg pigwy lub pigwowca
- 60 dag cukru
- sok i skórka starta z pomarańczy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce dokładnie umyj, przekrój na ćwiartki, usuń nasiona i zdrewniałe części, miąższ wraz ze skórką pokrój na cieniutkie plasterki.
- Włóż do miski, dodaj cukier, wymieszaj i odczekaj, aż owoce puszczą sok.
- Dodaj sok i skórkę z pomarańczy, wymieszaj, nałóż do małych słoiczków typu twist-off (najlepiej 1/8 l), zakręć i zapasteryzuj.