Obłędna konfitura z brzoskwiń z migdałami i rumem: przepis na wykwintny dżem
Konfitura brzoskwiniowa z migdałami, rumem i tymiankiem jest wykwintna i pyszna. Warto w sezonie poświęcić trochę czasu, aby przyrządzić ten zjawiskowy dżem. Konfitur nie smaży się godzinami, więc to naprawdę łatwy przepis. Bardzo pachnące, trochę pikantne i niezwykle smaczne konfitury brzoskwiniowe zimą przypomną wam rozkosze letniego ogrodu. Obłędna konfitura z brzoskwiń z migdałami i rumem to idealny prezent. Polecam!
Brzoskwinia - śliwka bogów
Brzoskwinia pochodzi z Azji, a konkretnie z Chin. Do Europy dotarła przez Grecję w III w. p.n.e. Chiński bóg długowieczności Shou Lao przedstawiany jest zawsze z owocem brzoskwini w dłoni. Owoce brzoskwini są źródłem wielu cennych związków czynnych ważnych dla prawidłowej pracy naszego organizmu.
Regularne spożywanie brzoskwiń świeżych, bądź w postaci przetworów może nas uchronić przez kancerogenezą (rakowaceniem komórek). Brzoskwinie działają moczopędnie, czym wspomagają układ moczowy i nerki w oczyszczaniu organizmu z toksyn.
Brzoskwinie bogate są w składniki wspierające układ krwiotwórczy i dlatego zalecane są w diecie przeciw anemii.
Świeże brzoskwinie mają niski indeks glikemiczny (IG 35) i mogą być spożywane przez diabetyków. Są lekkostrawne i niskokaloryczne. Jedna brzoskwinia to zaledwie 50 kcal.
Owoce brzoskwini lub nektarynki (gładkiej kuzynki brzoskiwni) zawierają duże ilości błonnika, który pomaga w utrzymaniu prawidłowej perystaltyki jelit oraz wspomaga florę bakteryjną zasiedlającą układ pokarmowy.
Zarówno ta zamszowa, jak i gładka skórka są lekkostrawne. Przeczyszczająco działają niedojrzałe owoce oraz nadmiar bardzo dojrzałych.
Jeśli uwielbiacie brzoskwinie, to wypróbujcie inne przepisy opracowane przez redaktorki Beszamel.pl:
Wykwintny dżem z nektaryn z likierem amaretto
Dżem z brzoskwiń i jalapeño: przepis na słodko-ostry dodatek do mięs i serów
SKŁADNIKI
- 1 kg brzoskwiń lub nektarynek
- 500 g cukru
- 100 g migdałów blanszowanych, bez skórki
- 2 łyżki rumu
- 2 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brzoskwinie myje, nacinam lekko skórkę i zanurzam we wrzątku na 3 minuty. Wyjmuję i obieram ze skórki.
- Obrane brzoskwinie kroję na ósemki, pestki odrzucam.
- Owoce przekładam do szerokiego rondla, dodaję cukier i pozostawiam na całą noc w lodówce.
- Na drugi dzień rano stawiam rondle na ogień i doprowadzam do wrzenia brzoskwinie, które gotuję się we własnym syropie. Gdy zagotują się, kontynuuję gotowanie jeszcze 20 minut. Wyłączam gaz i przykrywam pokrywką. Zostawiam tak do wieczora.
- Wieczorem gotuję kolejne 20-30 minut. Na 10-15 minut przed końcem gotowania dodaj migdały, na 5-10 minut - rum i tymianek.
- Gorące konfitury przekładam do czystych i wyparzonych słoików, zakręcam i ustawiam na blacie dnem do góry. Pozostawiam do rana, aby ostygły.
- Na drugi dzień naklejam na słoiki nalepki z nazwą i datą przygotowania lub przywiązuję etykiety sznureczkiem owiniętym wokół szyjki słoika.
- Przechowuję w piwnicy.