Niskosłodzony sok z wiśni - jak zrobić sok wiśniowy bez cukru?
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Sok z wiśni niskosłodzony to remedium na wiele zimowych przypadłości, a także znakomita baza do orzeźwiających, zdrowych napojów. Warto zabezpieczyć nieco dobra w butelkach w sezonie, aby mieć go zawsze pod ręką. Jak zrobić zdrowy sok z wiśni bez cukru?
SKŁADNIKI
- 1,5 kilograma wiśni (na litr soku)
- 2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na sok wybieramy bardzo dojrzałe owoce, ciemne i miękkie, najlepiej z soczystych odmian.
- Owoce dokładnie myjemy, można je również namoczyć przez godzinę w wodzie z solą, aby pozbyć się robaków. Roztwór przygotowujemy z 1 łyżki soli na litr wody.
- Po moczeniu płuczemy dokładnie owoce i usuwamy szypułki (nie usuwamy szypułek przed myciem i moczeniem).
- Czyste owoce należy wydrylować i zemleć do miski, następnie wycisnąć cały sok przez gazę, przelać do szklanego naczynia i odstawić pod przykryciem na 2-3 godziny.
- W tym czasie należny dokładnie wymyć i wygotować słoiki na sok.
- Odstany sok ostrożnie przecedzić, jeśli jest bardzo kwaśny dodać trochę cukru do smaku i wymieszać.
- Całość podgrzać aż do wrzenia, następnie gorący sok przelać do czystych słoików i zakręcić.
- Brzegi słoików oraz nakrętki powinny być całkowicie suche.
- Słoiki postawić do góry dnem, aż ostygną.
- Sok przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- Jeśli sok okaże się zbyt kwaśny można przed podaniem osłodzić go odrobiną miodu.