Niskosłodzony sok z wiśni - jak zrobić sok wiśniowy bez cukru?

2021-03-29
Niskosłodzony sok z wiśni
Autor: Shutterstock Niskosłodzony sok z wiśni jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny.
łatwy
90 min
4

Sok z wiśni niskosłodzony to remedium na wiele zimowych przypadłości, a także znakomita baza do orzeźwiających, zdrowych napojów. Warto zabezpieczyć nieco dobra w butelkach w sezonie, aby mieć go zawsze pod ręką. Jak zrobić zdrowy sok z wiśni bez cukru?

SKŁADNIKI

  • 1,5 kilograma wiśni (na litr soku)
  • 2 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na sok wybieramy bardzo dojrzałe owoce, ciemne i miękkie, najlepiej z soczystych odmian.
  • Owoce dokładnie myjemy, można je również namoczyć przez godzinę w wodzie z solą, aby pozbyć się robaków. Roztwór przygotowujemy z 1 łyżki soli na litr wody.
  • Po moczeniu płuczemy dokładnie owoce i usuwamy szypułki (nie usuwamy szypułek przed myciem i moczeniem).
  • Czyste owoce należy wydrylować i zemleć do miski, następnie wycisnąć cały sok przez gazę, przelać do szklanego naczynia i odstawić pod przykryciem na 2-3 godziny.
  • W tym czasie należny dokładnie wymyć i wygotować słoiki na sok.
  • Odstany sok ostrożnie przecedzić, jeśli jest bardzo kwaśny dodać trochę cukru do smaku i wymieszać. 
  • Całość podgrzać aż do wrzenia, następnie gorący sok przelać do czystych słoików i zakręcić.
  • Brzegi słoików oraz nakrętki powinny być całkowicie suche.
  • Słoiki postawić do góry dnem, aż ostygną.
  • Sok przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
  • Jeśli sok okaże się zbyt kwaśny można przed podaniem osłodzić go odrobiną miodu.