Mus jabłkowy dla dzieci: jak zrobić? [prosty przepis]
2021-03-29
średni
30 min
4
Mus jabłkowy dla dzieci to znakomity dodatek do naleśników, babeczek, placków i ciast. Warto go przyrządzić, aby w chłodne wieczory przypomnieć sobie wakacyjne przygody. Sprawdź, jak zrobić pyszny mus jabłkowy.
SKŁADNIKI
- jabłka
- woda
- cytryna
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wybraną ilość jabłek należy obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne. W czasie obierania warto polewać je sokiem z cytryny, aby nie zdążyły zbyt mocno sczernieć.
- Następnie owoce należy pokroić w ćwiartki. W międzyczasie podgrzewamy garnek, wlewając do niego trochę wody (3/4 szklanki). Pokrojone owoce wsypujemy do garnka i całość gotujemy, dopóki woda nie wyparuje.
- Jeśli w czasie gotowania woda wyparowała, a jabłka nie zmieniły konsystencji na półpłynną, należy trochę jej dolać. I odwrotnie – jeśli jabłka są już gotowe, a wody jest za dużo, odlewamy część.
- Gotowy mus jabłkowy próbujemy i w razie potrzeby dodajemy cukru. Następnie przecieramy go przez sitko, rozbijamy tłuczkiem do ziemniaków albo blendujemy, żeby uzyskać jak najbardziej płynną masę.
- Mus jabłkowy przekładamy do słoików. Zakręcamy je mocno i gotujemy 20 minut, aby je spasteryzować. Można je również włożyć do rozgrzanego piekarnika i tam zostawić na kilkadziesiąt minut. Gotowe słoiki przekręcamy do góry dnem i przykrywamy ściereczką.
- Tak przygotowany mus jabłkowy będzie można wykorzystywać do ciast i deserów przez całą zimę!